TO – Tour operator, organizator turystyki, przedsiębiorstwo kompletujące usługę turystyczną i najczęściej rozprowadzające gotowe pakiety poprzez sieć agentów, TO ponosi ryzyko finansowe związane z organizacją imprezy turystycznej
Agent turystyczny – osoba reprezentująca interesy innych podmiotów turystycznych jak biur podróży, hoteli, linii lotniczych. Agent sprzedaje oferty w cenach Touroperatora.
Booking – rezerwacja biletów, imprez i usług turystycznych.
First Minute – oferty kupowany z dużym wyprzedzeniem.
Impreza turystyczna– co najmniej dwie usług turystyczne objęte wspólna cena, tworzące jednolity program.Last Minute – to oferty z ostatniej chwili – musisz więc być przygotowany na wyjazd za kilka dni, a nawet tego samego lub następnego dnia.
Last minute (ostatni moment, ostatnia chwila) – wycieczka sprzedawana zwykle tuż przed terminem rozpoczęcia się wycieczki.
Luggage – bagaż.
Rent a car – wynajem samochodu.
Tip – napiwek
Tranzyt – przejazd przez obce państwo w drodze do kraju
Trekking – wędrowanie po obszarach niezamieszkałych
Voucher – dokument zawierający informację o organizowanej imprezie turystycznej (wyżywienie, zakwaterowanie, transfery, program), służy do rozliczeń między organizatorem imprezy, a jego partnerami
OB (only bed) – termin oznacza, że w ofercie znajduje się jedynie nocleg
BB (bed and breakfast) – wyżywienie obejmujące wyłącznie śniadania.
HB (half board) – wyżywienie obejmujące śniadania i obiadokolacje (podczas obiadokolacji napoje są zazwyczaj dodatkowo płatne).
FB (full board) – wyżywienie obejmujące śniadania, obiady i kolacje.
All Inclusive – wszystko w cenie: śniadania, obiady, kolacje w formie bufetu. Przekąski w określonych godzinach przed i po południu. Lokalne napoje alkoholowe i bezalkoholowe w barach zazwyczaj do północy.
Ultra all inclusive – bardziej urozmaicona i droższa wersja all inclusive (może zawierać napoje importowane Coca-Cola, Fanta czy alkohole takie jak np. Johnny Walker, Campari), soki ze świeżych owoców, większą ilość posiłków, usługi dodatkowe).
Restauracja a la carte – „À la carte” to z języka francuskiego „według karty”. W praktyce oznacza to posiłek zamawiany z karty, podczas którego każdy z gości ma możliwość zamówienia dania z dostępnego w danej restauracji menu.
A la carte menu – jadłospis wraz z cenami
English breakfast – śniadanie angielskie, określenie nawiązuje do posiłku serwowanego w Wielkiej Brytanii, składa się z soku owocowego, płatków, grzanek, masła, dżemów, kawy i herbaty, jaj na bekonie, wędlin lub ryby
Kontynentalne śniadanie – śniadanie składające się z herbaty lub kawy, pieczywa, masła, dżemu, czasami również soku, sera i wędlin
Szwedzki stół – forma podawania posiłku, turyści sami dokonują wyboru potraw bez ograniczeń, jednak bez możliwości wynoszenia ich na zewnątrz
Na lotnisku:
Baggage check – kwit bagażowy wydawany pasażerowi przez przewoźnika.
Boarding pass – karta pokładowa wręczana pasażerom linii lotniczych przed odprawą, zawiera nazwisko pasażera, numer miejsca w samolocie, numer lotu
Charter – wynajem samolotu na danej trasie
Check-in – procedura rejestracji i odprawy w hotelu, na lotnisku podczas wyjazdu
Check-out – procedura odprawy przy wyjeździe
Gate – wyjścia z hali odlotów, prowadzące do samolotów, zwykle posiadają oznaczenia literowo-cyfrowe np. C2 lub G4.
IATA – Stowarzyszenia Międzynarodowego Transportu Lotniczego, zrzeszające linie lotnicze spelniające określone wymagania, biura posiadające licencję IATA są autoryzowanymi przedstawicielami linii lotniczych i są upoważniane do zakładania rezerwacji oraz wystawiania biletów lotniczych w ich imieniu; do IATA nie należą tzw. tanie linie lotnicze.
Numer lotu (flight number) – oznaczenie lotu składające się zwykle z dwóch liter – kodu linii lotniczej, a w przypadku lotów czarterowych z trzech liter; linie krajowe zawierają zwykle cztery cyfry, np. BA 850 to oznaczenie rejsowe linii British Airways na trasie Warszawa – Londyn lub LO 3939 oznacza połączenie rejsowe krajowe linii lotniczych LOT na trasie Warszawa – Szczecin.
Open (bilety) – termin odnoszący się do biletu, bilet open oznacza, że turysta nie określił terminu i godziny powrotu
Overbooking – sprzedanie większej ilości miejsc lub biletów niż faktyczna ich liczba
Transfer– przemieszczenie grup turystów(zwykle na krótkich odległościach) między poszczególnymi etapami podróży, np. z lotniska do hotelu.
Wiza– pisemne zezwolenie na przekroczenie granicy, wymagana m. in. do: Turcji, Rosji, Egiptu.
W hotelu:
Animator czasu wolnego – organizator zajęć i inicjator życia towarzyskiego dla gości określonej imprezy turystycznej
Bungalow – bungalow zwykle oznacza samodzielny budynek (willę), który mieści jedną lub kilka jednostek mieszkalnych; bungalowy typu B1 mają jedną, oddzielną sypialnię, zaś bungalowy B2 mają dwie sypialnie, są one z reguły oddzielone drzwiami, choć może dojść do pewnych odstępstw (np. zasłona, drzwi harmonijkowe lub otwarte przejście).
Doba hotelowa – określony godzinowo czas trwania umowy między turystą a hotelem, najczęściej trwa od godziny 14.00 do 10.00, 12.00 dnia następnego
Dostawka (extra bed) – dodatkowe miejsce do spania w pokoju, może to być także łóżko składane (polówka, itp.), pokój z dostawką może składać się z jednego łóżka podwójnego oraz jednego pojedynczego.
Double room – pokój dwuosobowy
Junior suite – rodzaj apartamentu typu suite w hotelu (posiada cześć kuchenną, oddzielną sypialnię).
King size (king size bed) – królewski rozmiar łóżka 72 x 80 cali (2,20 m x 2 m).
Mobile home – przyczepa kempingowa.
Motel – obiekt znajdujący się przy drodze, posiadający parking i serwis motoryzacyjny
Opłata klimatyczna – opłata uiszczana na określonym terenie lub miejscowości (np. w Chorwacji – miejscowość Makarska), narzucona przez władze lokalne.
Rezydent- przedstawiciel danego touroperatora za granicą, w miejscu wypoczynku klientów.
Room service – obsługa hotelowa
SLG single – pokój jednoosobowy
SPA – z łaciny: “sanus per aquam”, dosłownie “zdrowie przez wodę”, zabiegi wykonywane przy pomocy wody.
Studio – pokój składający się z jednego pomieszczenia mieszkalno – sypialnego, zwykle posiada aneks kuchenny i łazienkę.
Suite – apartament w hotelu, zestaw łączonych pokoi, składający się z jednej lub więcej sypialni i salonów, czasami z jadalnią, wersja ekonomiczna to junior suite (duży pokój z wydzielonym obszarem do spania i pobytu dziennego).
Superior – pokój o wyższym standardzie.
Twin room (pokój bliźniaczy) – pokoj dla dwóch osób z dwoma pojedynczymi łóżkami.